Vaskemaskin på hytta – luksus eller helt nødvendig?

Det er lett å se for seg at hver eneste nordmann allerede eier eller har tilgang til en hytte, men det bygges faktisk stadig flere hytter i Norge. Med unntak av noen små tilbakeslag i økonomiske nedgangstider, øker hyttebyggingen jevnt og trutt. For eksempel ble det ifølge SSB bygget 1 600 stk hytter i 1983, men hele 6 455 stk i 2019.

Stadig flere hytter er tilkoblet vann, avløp og strøm

Det er ikke vanskelig å velge en vaskemaskin som passer på hytta, finn vaskemaskiner her som kan leveres direkte hjem i store deler av landet. Dessuten bygges det større og større hytter, i 2019 var bruksarealet til en nybygget hytte i gjennomsnitt på over 96 kvadratmeter. Da er det heller ikke noen utfordring å få plass til et stort bad med plass til vaskemaskin.

Det er likevel tilknytning til vann, avløp og strøm som har mest å si for utbredelsen av vaskemaskiner på hytta. Det finnes i grunn ingen vaskemaskiner som ikke trenger strøm, og utslipp av urenset vaskevann er ikke tillatt. I en hytte som er tilknyttet vann og avløp er det dessuten naturlig at miljøet er frostfritt året om, noe som gjør at det er uproblematisk med en vaskemaskin på badet.

Hyttebruk, egne vaner og preferanser avgjør

Det finnes selvfølgelig ikke noe fasitsvar når det gjelder hvorvidt du bør ha en vaskemaskin på hytta, bare fordi det er mulig. For noen vil det være helt greit å ta med en liten pose med sengetøy og skittentøy hjem, og ta det med tilbake ved neste besøk. Da blir en ekstra vaskemaskin bare en unødvendig kostnad.

Samtidig er det åpenbart at alt flere nordmenn vil ha like høy standard på hytta som hjemme, og da er en god vaskemaskin egentlig obligatorisk. Det åpner også for lengre opphold på hytta – uten at du må kompromisse med komforten.