Slik skaper du den lune hyttefølelsen med moderne materialer

Den typiske norske hytten har gjennomgått en omfattende utvikling de siste tiårene, og i dag er det mange hytter som er bygget med en standard som både matcher og overgår det man forventer i en helårsbolig. Samtidig vil de aller fleste fortsatt at hytta skal ha en stil som skiller seg ut fra den vanlige boligen, hytta skal tross alt være et sted som gir avveksling og pusterom – noe som er enklere å legge til rette for hvis den oppleves som et eget og unikt sted.

Tre er fortsatt det trygge valget i mange tilfeller

I stort oppføres mange bygg i Norge i tre, vi kan jo til og med vise til verdens høyeste bygg oppført i limtre. Dessuten er tradisjonene for å bygge med tre ekstra stolte når det kommer til hytter, ikke minst med tanke på lafting som byggeteknikk. Imidlertid er det også mange som har gått vekk fra rene trevegger innendørs, og gipsvegger har definitivt etablert seg som et alternativ i fritidsboliger.

Det kan være spennende å skape en kontrast mot enkle og rene vegger med for eksempel felter laget med spilevegger, et produkt som vil gi deg følelsen av treverk uten at det vil dominere hele rommet. Ulike typer parkett og laminat er vanlige valg også på hytta, det kan også bidra til at spilevegger er et godt alternativ når man vil skape en kontrast. Det er selvfølgelig viktig at de ulike flatene med treverk kompletterer og utfyller hverandre, men med mange ulike designalternativer på markedet skal det ikke være noe problem.

Varme og lune materialer med funksjonelle egenskaper

Til en hytte vil materialvalg helt åpenbart påvirkes av både klima og bruk. For eksempel er flislagte gulv i inngangsparti et svært praktisk valg til en fjellhytte, der det kanskje er høy gangtrafikk med både skisko og fjellsko gjennom sesongen. Flotte fliser eller steingulv er både naturlige og vakre, samtidig som de kan være lune og gode hvis man kombinerer de med smart gulvvarme.

Spilevegger er et annet godt eksempel på hvordan materialvalget også kan gi positive ringvirkninger når det gjelder bomiljø. Hvis man velger spilevegger som har et lyddempende lag, vil man kunne skape roligere soner med redusert støy fra andre rom i hytta. Det kan være praktisk i en hytte der noen står opp tidlig og andre legger seg sent, eller der de ulike familiemedlemmene har ulike forventninger til både «afterski» og akseptabelt lydnivå utover kvelden.