Slik kommer du deg trygt til hytta – uavhengig av vær og føre

Denne artikkelen er en betalt annonse.

Mange nordmenn er så heldige at de har tilgang til en hytte eller feriebolig på fjellet, noe som kan være ekstra praktisk i en tid da feriereisene til utlandet er dyrere enn før. Selv om det er fint med hyttekos når snøen fyker og gradestokken viser langt under null, kan det være en utfordring å komme seg til hytta hvis været ikke er samarbeidsvillig. Hva er egentlig de viktigste faktorene for å komme seg trygt til hytta?

Vær godt forberedt før du reiser

Det aller første du må sørge for er å være godt forberedt før du reiser. Du må helt enkelt sette deg inn i hvordan været skal være, om det er noen trafikale utfordringer underveis og om bilen din er skodd etter forholdene.

Det hjelper ikke at du har kjempegode vinterdekk i garasjen hvis du ikke har skiftet fra sommerdekkene ennå, og det er veldig kjedelig å oppdage at det er kolonnekjøring først når du kommer frem til bommen.

Pass på å ha gode vinterdekk

Bilens dekk er helt avgjørende for veigrep og sikkerhet på vinterføre. Husk på at det er en begrenset kontaktflate mellom gummien og underlaget, det er viktig å gjøre mest mulig ut av den. Gode vinterdekk kan utgjøre hele forskjellen mellom en komfortabel tur og en alvorlig ulykke.

Myndighetenes krav er i utgangspunktet relativt enkle. Hvis det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig veigrep, må bilen ha vinterdekk (med eller uten pigger), kjetting eller tilsvarende. De aller fleste er selvfølgelig kjent med datoene 1. november og første søndag etter 2. påskedag, men det er viktig å huske på at disse datoene egentlig bare gir deg grensen mellom minimum 1,6 millimeter mønsterdybde og minimum 3 millimeter mønsterdybde.

I stort må du helt enkelt sørge for å ha gode vinterdekk på bilen når det er vinterføre, husk også på at minimumskravene er akkurat det – et absolutt minimum. Det er smart å få seg nye dekk lenge før de gamle har blitt så slitt.

Ta det rolig og kjør etter forholdene

Moderne biler har mange avanserte førerassistansesystemer, som definitivt kan hjelpe deg i noen vanskelige situasjoner. Samtidig er disse systemene en siste barriere, noen aktiveres først når systemet mener at en kollisjon er helt uunngåelig.

Derfor er det viktig å kjøre rolig og forsiktig, du kan ikke forvente å kjøre like fort som på vanlig sommerføre. Dessuten er det viktig å huske på at bilen kan oppføre seg helt annerledes på vinterveier. Elbiler kan utgjøre en ekstra utfordring når det gjelder hvordan den såkalte regenereringen påvirker veigrepet. Noen førere har opplevd problemer når de kommer til en kurve på glatt underlag, slipper gassen og så opplever at regenereringen «bråbremser» inn i kurven.

Mange uhell og kjedelige opplevelser kan unngås ved helt enkelt å ta det rolig. Det fører kanskje til at du kommer frem til hytta noen minutter senere enn hva du hadde tenkt, men hovedsaken er at du kommer deg frem til vinterparadiset ditt på en trygg og komfortabel måte – uansett føre og vær.