Like gode senger på hytta som hjemme – en god investering

Er du en av dem som synes at det er sjarmerende å sove litt dårlig på hytta? Kanskje er den tynne skummadrassen fra 1970-tallet akkurat det du forbinder med hyttestemning og norsk natur? Da bør du tenke nytt, en god seng og madrass på hytta kan være en svært god investering. Det er enkelt å handle nye senger, dessuten er de selvfølgelig ikke avhengige av verken strøm eller innlagt vann. Det betyr at oppgradering av sengene er et aktuelt tema for absolutt alle hytteeiere.

Ta høyde for antall døgn på hytta

Antall overnattingsdøgn på hytta er selvfølgelig relevant når du skal vurdere hvilken seng og madrass du skal ha på hytta. En svært enkel jakthytte, som kanskje er i bruk bare noen helger i året, trenger for så vidt ikke de mest eksklusive løsningene. Da kan det for eksempel være relevant å velge en enklere madrass, eller gjenbruke en seng eller madrass som er byttet ut hjemme.

Mange norske hytter er i bruk praktisk talt hver eneste helg, og i perioder i sesongen er det noen norske familier som praktisk talt bor på hytta. Fleksible arbeidsformer, med mye hjemmekontor og hybride arbeidsplasser, underbygger også denne utviklingen. Da er det på sin plass med en like god seng som hjemme. Det er enkelt å kjøpe senger på nett hos Bedre netter, noe som kan være praktisk når du handler madrass og seng til en hytte som ligger litt unna de vanlige møbelvarehusene.

God søvn er viktig etter en lang dag på ski – eller foran PC-en

Søvnforstyrrelser er en stor helseutfordring for mange nordmenn, og det er greit å legge til rette for god søvn både hjemme og på hytte. Forskning og råd fra Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer deler inn rådene i tre områder:

  • Oppbygging av søvnbehov. Faktorer som regelmessig mosjon og begrenset mengde søvn på dagtid legger til rette for at det bygges opp et synt søvnbehov. Det handler om å trene på dagen, og dessuten passe på at høneblunden etter middag ikke blir for lang.
  • Bevare en god døgnrytme. I et land med sterkt skiftende tilgang til dagslys kan det selvfølgelig være vanskelig å kontrollere noen av disse faktorene, men det er blant annet anbefalt å få 30 minutter dagslys innenfor de to første våkne timene.
  • Unngå aktivering på kveld og natt. Faktorer som koffein, kraftig mosjon, lys eller for mye mat kan gjøre at det blir vanskelig å sovne.

Sengen og madrassen er selvfølgelig et viktig komplement, men de vil ikke kunne erstatte gode vaner på disse områdene. Nye vaner, som mer hjemmearbeid fra hytta, gjør dessuten at det er ekstra viktig å følge med på faktorer som skjermbruk og fysisk aktivitet.

Plassbygget eller vanlig frittstående seng

Mange nordmenn forbinder hytteliv med interiør i tre, etasjesenger og plassbyggede sengeløsninger på soveloft og trange soverom. Sengens form trenger ikke å ha noe å si for søvnkomforten, praktisk talt alle plassbyggede hyttesenger kan utstyres med en virkelig god madrass. Det er enda et argument for at alle hytteeiere bør vurdere en oppgradering av sovekomforten på hytta.