Leie ut hytta i sommer? Dette bør du vite

Det går mot nok en norgessommer. Ferien står for døren, og mange nye hytteeiere skal leie ut for første gang. Dette bør du vite dersom du skal leie ut hytta di.

Flere får øynene opp for utleie som en måte å finansiere hyttekjøp på. Tall fra Finn.no Reise viser at antall private feriehus til leie i Norge har økt med 40 prosent siden i fjor, og at private utleiere økte prisene med 10 prosent i snitt i 2020.

– For å sikre at utleievirksomheten blir lønnsom, er det viktig at du vet hva som er forsikret, og hva som ikke er det, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Nielsen forstår godt at mange leier ut for å finansiere hyttedrømmen, og oppfordrer alle ferske hytteeiere til å se an hvem de leier ut til, og ta sine forholdsregler. I tillegg er det viktig at du sier fra til forsikringsselskapet dersom du planlegger å leie ut i mer enn to måneder totalt i løpet av et år.

I følge nettstedet Erstatning.no kan du ha krav på erstatning dersom leietakeren har forvoldt skade på fritidsboligen.

Dette dekkes – og dekkes ikke

Husk at det å leie ut innebærer en risiko for at det kan skje ting med hytta. Har du forsikring, er du dekket ved skader forårsaket av for eksempel brann, vannlekkasje og skadedyr. Du kan også få dekket tapte leieinntekter som følge av dette. 

– Men dersom leietakerne ramponerer hytta, dekkes ikke dette av forsikringen. Det er fordi du har gitt leietakerne tillit og tilgang til eiendommen din, forklarer Nielsen.

Ifølge Nielsen dekker heller ikke forsikringen hendelige uhell som kan skje når hytta er i bruk. For eksempel en sofa som blir ødelagt fordi leietakerens hund har tisset i den.

Vask godt mellom hver utleieperiode

Det er leietakers eget ansvar å følge smittevernregler. Og skulle disse brytes står leietaker ansvarlig for dette. Samtidig er du ansvarlig for at hytta er godt vasket før noen andre eventuelt skal låne den.

– Vask godt, gjerne desinfiser, mellom hver utleieperiode, med tanke på smittevern, minner Nielsen på.

Dette må du vite:

  • Dersom du får skader på hytta som gjør at du ikke kan leie ut som planlagt, kan du få dekket tapt husleie på forsikringen
  • Utleie av privat hytte anses ikke som næringsvirksomhet, med mindre du som privatperson leier ut flere fritidsboliger
  • Dersom du planlegger å leie ut hytta di i en periode på over to måneder i året, må du si fra til forsikringsselskapet