Gassovn – et godt alternativ på hytta?

Norske hytter kommer i mange ulike former og fasonger, standarden varierer fra den helt enkle skogshytten til eksklusive fjellhytter med svært høy standard. Type hytte vil selvfølgelig ha mye å si for hvilke oppvarmingskilder som er aktuelle, kan gassovner være et aktuelt valg i noen hytter?

Rask oppvarming på en enkel måte

Det er mulig å plassere gassovner et sted mellom vedfyring og elektrisk oppvarming når det gjelder faktorer som enkelhet og fleksibilitet.

  • En gassovn vil i utgangspunktet ikke være avhengig av strøm, noe som gjør denne oppvarmingsformen velegnet til hytter uten tilknytning til strømnettet. Pass på at innebygget vifte eller andre systemer kan brukes med det elektriske anlegget du har lokalt på hytta.
  • Samtidig er en gassovn relativt enkel å komme i gang med, sammenlignet med vedfyring. Det er kanskje ikke en umulig oppgave å fylle opp peisen med ved og få fyr, men å starte en gassovn vil uten tvil være enklere.

I stort er derfor gassovnen kanskje et særlig godt alternativ i de litt enklere hyttene, der det ikke finnes strøm tilgjengelig.

Pass svært godt på sikkerheten

Sikkerhet er alfa og omega når det gjelder alt som har med gass å gjøre. Det betyr at du må sette deg svært godt inn i alle regler og retningslinjer for akkurat den gassovnen som du eventuelt velger, slik at alle krav er oppfylt.

Dessuten er det generelt svært viktig med god brannsikring på hytta, både i form av gode røykvarslere, brannslukkingsutstyr og god kjennskap til rømningsveier. Hvis du velger å bruke en gassovn på hytta, vil det også være fornuftig å sette seg godt inn i alternativer for varsling av ulike typer gass – slik at du kan bruke gassovnen på en trygg måte.

Sikkerhetsaspektene er svært viktige, men de skal selvfølgelig ikke avskrekke noen fra å velge gassovn som oppvarmingskilde. Med godt forarbeid kan denne oppvarmingsformen gi god og lun varme på hytta.