Følg med på inneklimaet – også når du er på hytta

Mange norske hytter og ferieleiligheter er bygget etter relativt nye standarder og byggeregler, noe som også betyr at boligvedlikehold på hytta ligner alt mer på det du trenger å følge med på hjemme i den vanlige boligen. I noen tilfeller vil det jo faktisk til og med være slik at hytta er av betydelig nyere dato enn primærboligen.

Hytter som er åpne hele året

Begrepene «å stenge hytta» og «å åpne hytta» er ikke veldig relevante når det gjelder hytter med både helårsstandard, bilvei helt frem og kanskje både oppvarmet garasje og oppkjørsel med varmekabler.

Det betyr også at varme og ventilasjon står på hele året, og du trenger bare å huske på å skifte filter. I noen tilfeller kan det være litt utfordrende å finne korrekt filter, og produktnavn som filter til Villavent VR 400 EV/EV-B -DCV – TV/P kan være relativt kryptiske. Heldigvis kan du kjøpe filter til Systemair VR 400 og andre modeller på nett.

Oppvarming på hytta kan være utfordrende, særlig hvis panelovner er den eneste tilgjengelige varmekilden. Balansert ventilasjon vil bidra noe, da de aller fleste modeller har en varmeveksler som gjenvinner noe av varmen fra luften som fjernes fra boligen.

Vedfyring og andre faktorer

Mange forbinder hytteliv med vedfyring og peiskos. Hytter uten strøm er helt avhengige av ved til oppvarming, men det kan også være koselig med peis i en moderne hytte. Samtidig er det ikke nødvendigvis hyggelig med bållukt i hele stuen, og de aller fleste vil gå for en moderne rentbrennende peis. Pass på at den henter luft utenfra, slik at du unngår at peisen brenner store mengder oppvarmet inneluft.

Oppbevaring av ved er også et område det er greit å følge med på. Ved kan inneholde store mengde muggsoppsporer og andre potensielt allergifremkallende stoffer. Derfor er det greit å oppbevare en begrenset mengde ved innendørs, og resten utenfor hytteveggen.