Det du må huske på når du skal velge båndsag

En båndsag kan være en uunnværlig hjelper når du skal sage eller kappe forskjellige materialer. Det er sikkert mange som forbinder båndsag med svært store gulvstående modeller, men det finnes båndsager i mange forskjellige størrelser og varianter.

Grunnleggende om båndsag som konsept

En båndsag er per definisjon et elektroverktøy som benytter et sagblad i form av et bånd, som da beveger seg rundt «i sirkel» – noe som gir svært gode egenskaper ved kapping av forskjellige materialer. Derfor kan du velge en båndsag som er tilpasset kutting av metall, men også mange forskjellige båndsager som kan benyttes til å kutte tre.

Det er viktig å vurdere hvilke materialer du egentlig vil kutte, og i hvilke situasjoner. Det er åpenbart ikke spesielt nyttig med en gulvstående modell hvis du trenger å ha med sagen – omvendt er det nødvendig med for eksempel eget bord i tillegg hvis du skal plassere en bærbar modell på et og samme sted.

Forskjellige justeringsmuligheter tilpasset bruken

De aller enkleste båndsagene har helt enkelt et fast bord kombinert med et fast sagblad. Da er du helt avhengig av å styre materialene med hendene for å få ønsket resultat. I tillegg finnes det to hovedtyper justerbare båndsager:

  • Mange av de stasjonære sagene med fast sagblad har et bord som kan vinkles. Det kan være praktisk hvis du for eksempel skal kutte tre i forskjellige vinkler.

  • Noen portable kappbåndsager har også mulighet for å dreie selve sagarmen. På denne måte kan en slik båndsag faktisk sammenlignes med den tradisjonelle kapp- og gjærsagen.

Disse forskjellige mulighetene gjør det mulig å finne en båndsag som er tilpasset akkurat dine ønsker og behov. For eksempel er det mange leverandører av rekkverk som benytter en bærbar kappbåndsag, smart og enkelt sammenlignet med for eksempel vinkelsliper eller tilsvarende mer røffe verktøy. Husk derfor på å tenke nøye igjennom behovene dine før du velger ny båndsag.