Designlamper på hytta – interessante stilgrep og kombinasjoner

Annonse

Nordmenn elsker å være på hytta, og en stor andel av den norske befolkningen har tilgang til en hytte på fjellet eller ved sjøen. Den moderne norske hytten i 2022 har helårsstandard, og selv de mest rustikke variantene kan skilte med alle bekvemmeligheter. Det betyr også at det kan være aktuelt med moderne design på hytta, for eksempel i form av en Louis Poulsen-lampe. Slike tidløse design kan passe godt sammen med både laftede tradisjonsbygg og moderne fritidsboliger i betong og lyst tre.

Louis Poulsen: en gigant innen lamper og belysning

Louis Poulsen er et dansk merke innen belysning, som leverer lamper og belysningsløsninger til både næringsbygg og private hjem. Dansk design er populær også i Norge, og passer godt til stilen i mange norske hytter. Det finnes en Louis Poulsen-lampe som passer til de aller fleste fritidsboliger, rom og budsjett – selv om lampene befinner seg i de høyere prisklassene. Det er mulig å kjøpe en enkel Louis Poulsen pendellampe eller bordlampe for noen tusenlapper, men den ikoniske pendellampen «Louis Poulsen PH Artichoke» koster vanligvis rett over hundretusen kroner.

Legg merke til at de forskjellige lampene fra Louis Poulsen også har navn som sier noe som hvem som har designet lampen. Det betyr at «PH» i «Louis Poulsen PH Artichoke» betyr Poul Henningsen, den dominerende designeren til Louis Poulsen. PH Artichoke ble designet allerede i 1958 til en restaurant i København, klassikeren PH5 ble designet i 1958 og den tidløse PH 3/2 er fra 1925/26.

Andre kjente designere som har jobbet for Louis Poulsen er Vilhelm Lauritzen (med signatur «VL» i lampenes navn), Verner Panton («Panthella»-lampene) og Arne Jacobsen (med signaturen «AJ» i lampens navn).

Lampe som kontrast eller integrert element i interiøret

Lamper fra Louis Poulsen er per definisjon moderne, selv om noen av de ble designet for omtrent hundre år siden. Når det gjelder norske hytter finnes det flere forskjellige veier å gå:

  • En tradisjonell laftet hytte med mye tre kan kombineres med skarpe og enkle design, som for eksempel en PH- eller AJ-lampe fra Louis Poulsen. Den funksjonelle stilen til en AJ utendørs vegglampe kan egentlig passe godt til et tradisjonelt gårdstun.
  • Noen designlamper er mer diskré og organiske. Panthella-serien fra Verner Panton er et eksempel på en lampe som er moderne, men samtidig med avrundede og naturlige former. Farger spiller selvfølgelig en stor rolle, enten som kontrast eller organisk forlengelse av annet interiør.
  • I en moderne hytte, med røffe betongmaterialer, stål og store vindusflater, kan tidløse lamper som PH Artichoke passe ekstra godt inn. Flere av de ikoniske lampene designet av Poul Henningsen trenger et større lerret å utfolde seg på, en mindre hytte i laftet tre er kanskje ikke optimal for disse kunstverkene.

Oppsummert finnes det en designlampe som passer til enhver hytte, uansett om den er laftet på 1800-tallet eller oppført i betong i 2022. En lampe fra Louis Poulsen bør få et hjem som er tilpasset akkurat den lampens egenskaper og stilart, så bruk god tid på å velge en lampe som skaper en spennende kombinasjon.