Derfor er fysisk aktivitet og trening avgjørende for helse og velvære

Det finnes ingen «snarveier» til god helse, men på noen områder er det mulig å ta grep som er tilnærmet garanterte å gi god effekt. Selvfølgelig vil genetikk og tilfeldigheter også spille en rolle, men fysisk aktivitet og trening vil ha en positiv effekt i svært mange sammenhenger.

All bevegelse og fysisk aktivitet teller

Til å begynne med er det viktig å huske på at all fysisk aktivitet teller, uansett alder, form eller ambisjoner. Det er helt enkelt alltid fordelaktig å komme seg opp fra sofakroken. Det er ikke nødvendig med eksklusivt utstyr, men det er selvfølgelig mange som finner ekstra motivasjon i flotte joggesko som Nike Zoom, nytt treningstøy eller kanskje en pulsklokke.

All aktivitet som fører til at pulsen stiger vil også gi positivt utslag når det gjelder fysisk form og helse i stort. Igjen er det selvfølgelig ikke noen forsikring mot sykdom, men å opprettholde fysisk bevegelse vil per definisjon føre til å holde for eksempel hjerte og blodomløp i aktivitet.

Fysisk aktivitet påvirker også mentale prosesser

Det er mange aspekter ved samspillet mellom kropp og sinn som er vanskelige å forklare og forstå. Imidlertid vil de aller fleste kunne skrive under på at det føles godt ut å ha «kommet seg ut», vært på en tur eller gjennomført et skikkelig treningspass.

  • Noe dreier seg om klare sammenhenger mellom hormoner og humør, ved at ulike hormoner aktiveres i forbindelse med fysisk aktivitet.

  • På andre plan dreier det seg også om å føle på mestring, da det føles godt ut å faktisk komme seg ut og gjøre noe som er godt for deg.

  • I et land som Norge vil dessuten sollyset i løpet av en treningsøkt ha mye å si, også for søvnkvalitet og andre aspekter ved velvære i hverdagen.

Samlet er det ikke rart at trening og fysisk aktivitet påvirker både fysisk form og mentale prosesser.